De bibliotheek in Hurdegaryp is nu dicht vanwege corona en volgend jaar vanwege geldkrapte?
De bibliotheek in Hurdegaryp is nu dicht vanwege corona en volgend jaar vanwege geldkrapte? Foto: Actief Media

Gosse Terpstra: "Bieb Hurdegaryp open houden"

HURDEGARYP / LEEUWARDEN / BURGUM - De openbare bibliotheek van Hurdegaryp gaat per 1 januari 2021 wellicht definitief dicht. Dit is het plan van directeur-bestuurder Hans van der Veen. Aanleiding is het besluit van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel om vanaf die datum 100.000 euro op het bibliotheekwerk te bezuinigen.

Oud-bibliotheekvoorzitter Gosse Terpstra vindt de sluiting "onreglementair". Hij schrijft: "In Tytsjerksteradiel zijn drie vestigingen: Burgum, Hurdegaryp en Gytsjerk. Het beleid van het eenpersoonsbestuur is op de stad gericht; het platteland hangt er dus maar wat bij. Als de bezuiniging conform de statuten zou moeten worden opgevangen, dan dient deze over de drie vestigingen te moeten worden verdeeld en deels door bijvoorbeeld contributieverhoging worden opgevangen. Het lezersabonnement ligt nu rond de 50 euro; een tientje erbij moet acceptabel zijn. (Een abonnement op een regionaal dagblad kost al zo’n 400 euro per jaar!). De sluiting is dus onreglementair."

Terpstra wijst er op dat reizen naar Burgum of Gytsjerk de biebleden extra geld kost. Bovendien vindt hij dat de coalitiepartijen CDA en FNP in de gemeenteraad hun verkiezingsbelofte over de bibliotheek niet nakomen. Het CDA schreef in het verkiezingsprogramma: “Het CDA wil het uitlenen van boeken voor iedereen toegankelijk houden en kiest daarvoor een oplossing passend bij de lokale situatie.” En: “oog houden voor andere grote kernen: Hurdegaryp en de Trynwâlden.” De FNP beloofde onder andere: "Soarch foar de beskikbere foarsjennings” en "in goede biblioteekfoarsjenning is in basisbetingst”.

Terpstra doet als suggestie: aansluiting met Bibliotheken Noord Fryslân is mogelijk een goed alternatief voor een plattelandsgebied.