Gemeente: grond vergister terugkopen

KOOTSTERTILLE - Het tienjarige vervolgverhaal over de plannen voor een biovergister in Kootstertille krijgt een nieuw vervolg: de gemeente Achtkarspelen wil de bouwgrond aan Westkern 6 op het bedrijventerrein terugkopen. Groengas Westkern Beheer B.V. zou namelijk te laat zijn begonnen met het bouwrijp maken van de grond.

"De bou is te let út ein setten en ek de finansiering wie net op 'e tiid klear", zegt wethouder Jouke Spoelstra (CDA). "Dêrom sette wy it weromkeapproses fan de grûn op gong."

Initiatiefnemer Piet van der Hoop uit Leeuwarden bestrijdt deze redenering van de gemeente. Volgens hem is zijn bedrijf op tijd begonnen met de klus en was de financiering ook op tijd rond.
De gemeente Achtkarspelen verleende een aantal malen uitstel, onder andere vanwege PFAS en corona. "In augustus 2020 is een vaststellingsovereenkomst opgesteld tussen de gemeente en Groengas Westkern Beheer B.V.

"Deadline was 1 november"

In de overeenkomst zijn voorwaarden vastgelegd over onder andere de termijn waarop aantoonbaar de financiering rond moest zijn en de uiterste datum van 1 november waarop gestart moest zijn met de bouw", schrijft de gemeente in een persbericht.

De gemeente stapt naar de rechter als Groengas Westkern Beheer B.V. niet meewerkt aan de teruglevering. Van der Hoop zegt vertrouwen te hebben in de goede afloop. "Lit it mar foar de rjochter komme."