De weilanden tussen Wettermunt (rechtsachter) en de Sintrale As.
De weilanden tussen Wettermunt (rechtsachter) en de Sintrale As. Foto: Actief Media - Hennie de Jong

College: "Opschieten met nieuwbouw Burgum"

BURGUM - Omwonenden van de Elingsloane en de Kloosterlaan, aan de west- en aan de oostkant van Burgum, "sitte net te springen" om nieuwbouwwoningen in hun nabije omgeving. Dat bleek vorige week tijdens de raadsvergadering van Tytsjerksteradiel op dinsdag en ook door brieven aan de raadsleden. De gemeenteraad neemt wellicht morgenavond 19 november een besluit.

Door Gerrit van der Meer

De omwonenden aan de Elingsloane, vooral 32 bewoners aan de Wettermunt, vrezen niet alleen teloorgang van hun ruime uitzicht en daling van de waarde van hun woningen. Zij vermoeden dat de nieuwe woningen ook te dicht bij de hoogspanningskabels komen te staan die boven de Elingsloane hangen. Dit laatste bestrijdt de gemeente: de afstand tot de kabels zou groot genoeg zijn, zodat er geen gezondheidsschade wordt veroorzaakt.

Een ander punt dat insprekers over de Elingsloane dinsdag inbrachten was de geluidsoverlast van verkeer over de Sintrale As, vooral bij westenwind. "Er was een verdiepte weg beloofd, maar die is er niet gekomen. Er is ook een geluidswal, maar die is niet ver genoeg doorgetrokken, zodat bewoners van de Wettermunt daar geen profijt van hebben", zo is dinsdag betoogd.

Inspreker Feije van der Meer wees er op dat de hoeveelheid verkeer de laatste jaren op de Elingsloane fors toegenomen is en met deze plannen nog veel meer zal toenemen. "It AZC wurdt grutter makke: fan 450 nei 600 bewenners. De yngong fan de sportfjilden is ferlein nei de westkant en no komme dizze nijbouplannen der noch by!"

De bewoners voelen zich ook 'overvallen', omdat ze pas onlangs een brief van de gemeente in de bus kregen met uitleg over de plannen. De gemeente publiceerde overigens vorig jaar zomer een locatiestudie. Daarin was toen nog sprake van zowel de locaties aan de Elingsloane en de Kloosterlaan, als drie zogeheten inbreidingslocaties. Die laatste zijn nu geschrapt. Het gaat nu om tachtig woningen in de omgeving van de Elingsloane (zeg maar: tussen Wettermunt en de pingo naast de Sintrale As) en vijftien woningen noordelijk van de begraafplaats aan de Kloosterlaan.

Eén van de bewoners aldaar schrijft in een brief dat een groep bewoners onlangs samen overleg heeft gevoerd. Het liefst zien ze helemaal geen nieuwbouw aan de Kloosterlaan. Maar mocht die er toch komen, dan stellen ze voor dat er een extra ontsluitingsweg komt via de Lykwei. Bovendien moet dat geen asfaltweg worden, maar een klinkerweg. Deze bewoners willen geen hoogbouw, maar alleen vrijstaande koopwoningen.

Het college wil vooral met de plannen voor de Elingsloane haast maken. De eigenaar van de grond is niet de gemeente, maar een projectontwikkelaar. Die eist dat de gemeente voor 1 januari komend jaar een besluit neemt. "Laat u zich onder druk zetten?" vroeg een inspreker vorige week aan de gemeenteraad. Die beslist donderdag 19 november of ze inderdaad net zoveel haast heeft als het college van b. en w.