Medewerkers van Niemand aan de Zijlijn herplanten bomen bij Toutenburg.
Medewerkers van Niemand aan de Zijlijn herplanten bomen bij Toutenburg. Foto: Menno de Boer

Woonzorglocatie Toutenburg plant 20.000 bomen

NOARDBURGUM - Bij Noorderbreedte Toutenburg in Noardburgum is begonnen met het planten 20.000 nieuwe bomen. Sinds november 2019 wonen de bewoners van Toutenburg met veel plezier in hun nieuwe woningen. Nu is het de beurt aan het opnieuw vormgeven van het terrein.

Medewerkers van Niemand aan de Zijlijn in Tytsjerksteradiel plantten begin november de eerste bomen. Om de nieuwbouw, die in 2018 begon, mogelijk te maken moesten veel bomen worden gekapt. Nu is begonnen met het terugplaatsen van de bomen. Het project wordt uitgevoerd door bewoners van Toutenburg, samen met de organisatie Niemand aan de Zijlijn en is naar verwachting in 2021 klaar.

Toutenburg heeft zes woonunits, die elk bestaan uit twee geschakelde groepswoningen. In elke groepswoning wonen tien bewoners met ieder een eigen privéstudio. Daarnaast is er het werkgebouw 'It Talint', waar de werk- en dagbesteding van de bewoners plaatsvindt en 'Het Boschhuis', een modern ontmoetings- en behandelcentrum.

Toutenburg biedt intramurale zorg aan 120 bewoners met het syndroom van Korsakov of gerontopsychiatrische problematiek. Toutenburg is als expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie gecertificeerd met het Topcarepredicaat. Voor het syndroom van Korsakov verwachten ze dit predicaat deze maand november te behalen. Noorderbreedte is gespecialiseerd in dementie, Huntington, gerontopsychiatrie, Korsakov en Niet-Aangeboren Hersenletsel. Bij Noorderbreedte werken ruim 2.500 medewerkers en ruim 1.500 vrijwilligers aan de waardevolle dag voor de cliënten.