Van Weperen boos op O.O. 'De Alde Feanen'

EARNEWALD / LEEUWARDEN - Dagelijks bestuurder Jan van Weperen van Wetterskip Fryslân was donderdag boos op het dagelijks bestuur van het Overlegorgaan (O.O.) Nationaal Park De Alde Feanen (NPDAF). Hij sprak van "bijna onbehoorlijk bestuur!"

Van Weperen vindt dat de aanvraag bij het ministerie van LNV voor het aangaan van een proces tot 'Nationaal Park nieuwe stijl' te vroeg is gedaan. Het gaat er om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het vergroten van het Nationaal Park met bijvoorbeeld De Hege Warren en de omgeving van Aldeboarn en De Deelen. Van Weperen zei al diverse negatieve reacties van boeren te hebben ontvangen. "Zo doen we drie stappen achteruit, voor we weer een stap voorwaarts kunnen doen naar een leefbaar veenweidegebied", volgens Van Weperen. Hij zei zich te beseffen dat zo'n aanvraag niet opgeschort kan worden. Het gaat om een 'potje' van zes miljoen euro van LNV.

Voorzitter Sipke Swierstra van het O.O. schrok. "Wy moatte hjir meikoarten nochris oer prate", vond hij. Gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) zei Van Weperen te begrijpen. "It finen fan draachflak foar in leefber feangreidegebiet is essensjeel", aldus Hoogland.