Coalitie: "Ook buitenstedelijk bouwen"

BUITENPOST - B. en w. van Achtkarspelen dienen er bij de provincie Fryslân op aan te dringen, dat er in deze gemeente ook 'buitenstedelijk' woningen gebouwd kunnen worden. Dit is kort gezegd de boodschap die de coalitiefracties van CDA, GBA en ChristenUnie meegeven aan het college, als het gaat om de nieuwe woonvisie van de gemeente.

"Zoals in veel gemeenten in Fryslân is de woningmarkt in Achtkarspelen na een periode van krimp sterk aangetrokken. Het provinciaal beleid is eerder dit jaar verruimd, zodat gemeenten meer vrijheid krijgen om binnen de dorpskernen te bouwen. Maar dat vinden de coalitiepartijen, gelet op de vraag, onvoldoende. Vandaar de "opdracht" aan b. en w., "zich tot het uiterste in te spannen om bij de Provincie extra woningen los te krijgen in het buitenstedelijk gebied. Zo wil de coalitie jong en oud helpen om in eigen dorp te kunnen blijven wonen", melden de drie fracties in een gezamenlijk persbericht.

Aspecten die meespelen zijn: meer eenpersoons huishoudens, ouderen die langer thuis blijven wonen en jongeren die langer alleen wonen. "Nog steeds horen de partijen van burgers dat er veel vraag is naar nieuwe woningen voor starters en senioren, zowel in de koopsector als sociale huursector. Ook de vraag naar vrije kavels voor diverse dorpen blijft hoog."

De coalitie is van mening dat "een soepele mix van binnen- én buitenstedelijk bouwen recht doet aan de woningbehoefte en leefbaarheid in de dorpskeren. Alleen maar binnen de dorpen bouwen mag niet teveel ten koste gaan van groen."