De 'stjonkfeart' in Augustinusga wordt schoongemaakt.
De 'stjonkfeart' in Augustinusga wordt schoongemaakt. Foto: Binne-Louw Katsma

Flinke opknapbeurt Fabryksfeart

AUGUSTINUSGA - De komende maanden krijgt de Fabryksfeart in Augustinusga een grote opknapbeurt. Aannemer Luimstra uit Surhuizum is 3 november begonnen met de werkzaamheden. Die verwacht halverwege januari klaar te zijn. "It wie in lang trajekt", zegt wethouder Max de Haan. "Mar mei troch de aktive ynset fan de doarpsbewenners leit der in moai plan en kinne wy los."

Naast het opsnoeien van de bomenrij en het kappen van enkele bomen, wordt de eerste 250 meter vanaf het It West gebaggerd en afgevoerd. Nieuwe beschoeiing wordt aangebracht langs de Feartswâl en enkele bomen zullen worden terug geplant. Dit plan is tot stand gekomen naar aanleiding van wensen van de aanwonenden. Zij riepen de projectgroep ‘Fabryksfeart’ in het leven en samen met de gemeente zijn de wensen verder uitgewerkt. Wetterskip Fryslân is in het traject betrokken en financiert een gedeelte van de totale werkzaamheden. Daarnaast heeft de gemeenteraad van Achtkarspelen hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Dorpsbelang en bewoners van Augustinusga zijn jarenlang van het kastje naar de muur (van gemeente naar Wetterskip en terug) gestuurd, voor de opknapbeurt werkelijk kon beginnen.