Moord Van Seggeren in hoger beroep bij Gerechtshof

LEEUWARDEN - Er lijkt op het eerste gezicht weinig veranderd tussen het oordeel van de rechtbank, vorig jaar in de moordzaak 'Van Seggeren' en de zitting in het Gerechtshof in hoger beroep, afgelopen maandag en dinsdag. Het Openbaar Ministerie (O.M.) eist nog steeds 20 jaar gevangenisstraf, de verdediger van de verdachte weduwe vraagt ook nu vrijspraak vanwege onvoldoende bewijs.

De Officier van Justitie ging vorig jaar uit van 'medeplegen', maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Wel achtte rechtbank de weduwe schuldig, daarom is ze sinds oktober 2017 opgesloten, momenteel in Nieuwersluis. De Advocaat-Generaal die in het Gerechtshof namens het Openbaar Ministerie spreekt, gaat net als de Officier van Justitie weer uit van 'medeplegen'; sterker nog: hij schetste dinsdagochtend een scenario met de (inmiddels overleden) oom van de weduwe als dader samen met de weduwe.

De verdediger van de weduwe, mr. Depree, vindt dat het O.M. - "net als vorig jaar" - bewijsvoering en overtuiging over de gang van zaken omdraait. "In een rechtszaak dient eerst het bewijs onomstotelijk vast te staan, daarna zoek je naar motieven en kijk je naar omstandigheden. Het O.M. draait dit opnieuw om: eerst een bepaalde overtuiging, daar worden passende aanwijzingen bij gezocht in het dossier."

Depree gaf dinsdag met een filmpje aan, dat er wel drie paden kunnen zijn geweest, die Tjeerd van Seggeren kon lopen vanaf het muziekfestivalterrein naar de Bûtenwei bij De Westereen. Hij en zijn echtgenote hoeven elkaar daarom niet gezien te hebben. "Hij kan ook door een totaal andere, onbekende persoon gedood zijn", aldus Depree. Hij beschuldigde Officier van Justitie Mous zelfs van een leugen; die zou hebben gezegd dat er maar één wandelroute mogelijk was vanaf het festivalterrein, in de nacht van 8 op juli 2017.

De nabestaanden van Tjeerd van Seggeren blijven bij de vordering van 40.000 euro immateriële schadevergoeding. Ze hebben posttraumatische stress (ptss) en kampen daar nog iedere dag en nacht mee, zei de moeder van Tjeerd van Seggeren. De weduwe blijft ontkennen haar man te hebben vermoord. Het Gerechtshof Leeuwarden spreekt dinsdag 1 december zijn oordeel uit.