Raad N.E.-F.: zwemlessen stimuleren

KOLLUM - Noardeast-Fryslân en de zwembaden in deze gemeente dienen meer te doen voor het bevorderen van zwemonderwijs voor kinderen van 'minima': ouders met een minimum inkomen. Dat vindt de FNP-raadsfractie in de gemeente en inmiddels ook de meerderheid van de gemeenteraad.

Er zijn verschillende beurzen, instanties en fondsen waar een aanvraag kan worden gedaan voor ondersteuning bij het bekostigen van een zwemdiploma. Maar niet alle zwembaden en burgers in de gemeente zijn hiervan op de hoogte, constateert de FNP. "Dat docht bliken út ûndersyk dat wy hjir nei dien hawwe", meldt de FNP-fractie.

De door de fractie hierover ingediende motie is 22 oktober met een brede steun door de gemeenteraad aangenomen. In een waterrijke gemeente dient elk kind voldoende kans te krijgen het zwemmen goed te leren, oftewel de zwemdiploma's A en B te halen, én de zwemkwaliteiten op peil te houden, vinden de FNP en de gemeenteraad.

B. en w. zijn gevraagd de zwembaden en de inwoners van de gemeente pro-actief te informeren over de verschillende instellingen, subsidies en fondsen voor financiële steun voor zwemonderwijs.

FNP Noardeast-Fryslân roept op om niet alleen een zwemdiploma te vergoeden, maar ook, als het zwemdiploma is behaald, het zwemmen blijvend te bevorderen, door overleg met scholen en door zwemmen te betrekken bij bewegingseducatie.