Een impressie van het schoolgebouw op het ziekenhuisterrein.
Een impressie van het schoolgebouw op het ziekenhuisterrein. Foto: Ingezonden

MBO-school (21+) bij ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN - Ziekenhuis Nij Smellinghe bouwt op het eigen terrein een MBO-school volwassenenonderwijs Zorg en Welzijn. ROC Friese Poort wordt voor meerdere jaren de huurder en zal het onderwijs aanbieden. De huidige locatie op Wetterwille wordt verkocht aan de gemeente Smallingerland.

Dit hebben directeur Bert Kleinlugtenbeld namens het ziekenhuis en Alice Muller namens de Friese Poort bekrachtigd met een intentieverklaring. Het ziekenhuis wil stage- en werkplekken aanbieden, de Friese Poort biedt de opleidingen voor volwassenen (21 jaar en ouder) aan. Kleinlugtenbeld heeft een onderwijsverleden als voormalig rector van het Luzac College.

Er komt ook een nieuwe studie: 'Food & Care', dus voedsel en zorg, zodat goede voeding kan bijdragen aan het herstel van de patiƫnten in het ziekenhuis. De opleiding moet na de zomer van 2022 starten, is het streven. "Dat een regionaal ziekenhuis een opleiding aanbiedt is nieuw in Nederland. Tot nu toe doen alleen academische ziekenhuizen dit", aldus Kleinlugtenbeld.

Het ziekenhuis doet de financiƫle investering van "enkele miljoenen", Friese Poort betaalt de komende jaren huur. Het nieuwe gebouw moet 'biobased' en CO2-neutraal gebouwd worden.

Met de gemeente Smallingerland zijn afspraken gemaakt over parkeergelegenheid en bereikbaarheid, aldus beide organisaties in een gezamenlijk persbericht. Het bestemmingsplan hoeft niet te worden aangepast. In het nieuwe gebouw komen ook een vergadercentrum en eetgelegenheid. Daardoor maakt het gebouw deel uit van het ziekenhuis, meldt woordvoerster Sarah van der Meer van het ziekenhuis.