Deze 'waterbazen' houden hun water goed schoon.
Deze 'waterbazen' houden hun water goed schoon. Foto: Actief Media

"Meer doen voor schoon water"

LEEUWARDEN / DEN HAAG - Driekwart van de Nederlanders vindt dat de bevolking van Nederland meer kan en moet doen voor schoon en voldoende water. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Unie van Waterschappen.

De meeste Nederlanders weten vrij goed dat waterschappen zich hier mee bezig houden. Bovendien zetten vrij veel mensen zich ook in voor schoon water, blijkt uit de enquête. Tweederde gooit vochtige doekjes en tampons in de afvalbak. Bijna net zoveel levert (oud) frituurvet en chemisch afval gescheiden in. Ruim twee op vijf personen haalt zwerfvuil uit de berm of uit het water en ongeveer zestien procent van de mensen met een eigen dak heeft dit 'vergroend'. Vijftigplussers lijken wat 'waterbewuster' dan jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Die laatste groep zou wel meer willen doen, om watertekort of wateroverlast te voorkomen.

De campagne laat zien hoe mensen met bepaalde handelingen steeds meer bijdragen aan schoon en voldoende water. Zoals afval rapen uit het water, tegels verruilen voor groen, een geveltuin aanleggen of een schoolplein watervriendelijk maken. De waterschappen bedanken deze ‘Waterbazen' via de campagne, geven tips over wat mensen zelf kunnen doen en laten zien hoe de waterschappen werken aan schoon en voldoende water en veilige dijken.
Zie ook: https://www.waterschappen.nl/waterbazen/