Aanbesteding busvervoer wellicht later

LEEUWARDEN - Vanwege de coronacrisis zet de provincie Fryslân de huidige aanbestedingsprocedure voor de busconcessie 2022-2032 voorlopig stop. De provincie verwacht vooreerst geen goede inschrijvingen van vervoerders, gelet op de onzekere tijd.

Op dit moment is het aantal reizigers ongeveer de helft vergeleken met vorig jaar. De verwachting is dat het de komende tijd verder afneemt. “Als we nu vasthouden aan het starten van een nieuwe aanbesteding voor tien jaar, kan dat ten koste gaan van de belangen van de reizigers, het openbaar vervoer en ook van de leefbaarheid in onze provincie”, verwacht gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (VVD, openbaar vervoer).
Het provinciebestuur gaat eerst in gesprek met busvervoerder Arriva. Dit bedrijf verzorgt het busvervoer momenteel in Fryslân en op de Friese Waddeneilanden. De al vastgestelde Nota van Uitgangspunten voor de aanbesteding van de busconcessie 2022-2032 zal zoveel mogelijk als basis worden gebruikt.

"Het kan gebeuren dat ook andere vervoerders zich melden. We doen daarom een publicatie op Tendernet om ook andere vervoerders te attenderen op het voornemen van de provincie tot de concessieverlening met Arriva voor twee jaar. Mochten partijen geïnteresseerd zijn (en dus bezwaar maken tegen de noodconcessie van Arriva), dan gaan we alsnog aanbesteden", meldt woordvoerder Peter van den Meerschaut. "Overigens kan het ook zo uitpakken dat we geen overeenstemming met Arriva bereiken. Ook dan moeten we aanbesteden."