Tweemaal Hanny Palmen: op het omslag van haar boek enin een nadenkende pose.
Tweemaal Hanny Palmen: op het omslag van haar boek enin een nadenkende pose. Foto: Ingezonden

Wie stijgt als komeet, kàn vallen als een baksteen

FERWERT - Het boek 'De verkeerde afslag; een politiek en persoonlijk verhaal', leest als een vlotte, spannende en ook aangrijpende roman over de Friese, noordelijke en landelijke politiek, de Socialistische Partij in het bijzonder. Met dit verschil, dat het op waarheid gebaseerd is. Weliswaar de subjectieve waarheid van de auteur, maar die beseft dat donders goed.

Door Gerrit van der Meer

"Het schrijven heeft me ook geholpen", zegt Hanny Palmen uit Ferwert. "Ik heb mijzelf en mijn naasten niet gespaard, ik wilde een eerlijk verhaal brengen." Het gaat over "toppen van geluk" (mede dankzij een mooie en goed betaalde baan), maar ook over grote financiële én geestelijke nood, ruzies, echtscheiding(en), drugshandel, drugsverslaving, tot en met opsluiting achter de tralies, van zowel Hanny Palmen als van haar echtgenoot René. Dieperliggende oorzaak: geldgebrek.

Ze ziet het als een soort les voor iedereen die geïnteresseerd is in politiek en bureaucratie. En in armoedebestrijding en goede, dan wel slechte werkomstandigheden. Vooral de callcenterbranche blijkt volgens haar te bestaan uit geldwolven. "Met als laagste van het laagste, het riool van de commerciële verkoop: de bedrijven die energiecontracten verkopen."

"Ik hoop dat dit boek ook als aangrijpingspunt kan dienen, om hierover lezingen te kunnen geven. Over wat wij (het echtpaar Palmen; red.) zoal meegemaakt hebben aan mooie dingen, maar ook aan misstanden."
Ze vindt dat mensen die andere mensen als nummer behandelen, niet de juiste functie bekleden. "We hebben dat ervaren met het Openbaar Ministerie en met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Door hun toedoen heb ik twee weken in de gevangenis moeten doorbrengen in Ter Peel, Zuid-Limburg!"
Het begon allemaal heel positief, met een soort bliksemcarrière in de Socialistische Partij in Fryslân en Noord-Nederland, én als adjunct-griffier in de gemeente Heerenveen. Ze werd in 1998 actief in de SP, werd in vier, vijf jaar districtsvoorzitter, campagneleider, lijsstrekker én vervolgens fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten in Fryslân. "Dat heeft jaloezie opgewekt. Toen ik eenmaal statenlid was, heeft het provinciale SP-bestuur onze fractie als een baksteen laten vallen!"

Maar intussen was ze haar mooie baan in Heerenveen kwijtgeraakt, volgens haar door een politieke deal. Omdat er op provinciaal niveau bovendien een administratieve blunder is gemaakt - "We lieten de fractievergoeding overmaken op onze privé rekening" - is er een "neerwaartse spiraal" ontstaan, als het ware van de hemel in de hel. Zo moest er zo'n 40.000 euro fractievergoeding terugbetaald worden! "Met rente op rente wel 50.000 euro!" Palmen beschrijft het allemaal zeer openhartig. Wel heeft ze voor minderjarigen en diverse andere personen pseudoniemen gebruikt. "Dit alles in goed overleg met uitgeverij Boekscout."

Inmiddels heeft het echtpaar de zaakjes weer aardig op een rijtje. Hanny Palmen mag van de gemeente Noardeast-Fryslân met behoud van haar bijstandsuitkering proberen een eigen reclamebedrijfje te beginnen. Ze is er druk mee bezig.

Hanny Palmen: De verkeerde afslag | Boekscout, 21,50.