PvdA: "Gratis mondkapjes voor minima"

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland gaat onderzoeken of inwoners met een minimum inkomen gratis mondkapjes verstrekt kunnen krijgen, zodra het dragen ervan verplicht wordt.

Dit beloofde wethouder Bert Westerink na vragen van de PvdA-fractie, in de gemeenteraad van dinsdag 20 oktober. "Voor het goed naleven van de regels is het belangrijk dat de mondkapjes regelmatig worden vervangen. Dit doet een extra aanslag op de huishoudbeurs van iedereen", aldus de PvdA-fractie. "Vooral voor mensen die rond het minimuminkomen leven, of in de schuldsanering zitten, betekent dit een onvoorziene kostenpost op hun dagelijkse budget."

Wethouder Bert Westerink gaf aan positief tegenover dit voorstel te staan. Hij gaat onderzoeken hoe één en ander gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld in samenwerking met de voedselbank.

Overigens is het heel goed mogelijk om mondkapjes (zelf) te maken die niet weggegooid hoeven te worden, maar (vele malen) hergebruikt kunnen worden. Biijvoorbeeld gemaakt van een lapje stof of een versleten bloesje of een onverkoopbare das. Zie bijvoorbeeld de reportage 'Wij houden vol' op NPO 1 en 2 die was te zien op 21 oktober.