Het bos is momenteel favoriet bij wandelaars, hardlopers en fietsers. Ook fotografen leven zich nu graag uit in de buitenlucht: paddenstoelen en sfeerplaatjes zijn er in grote verscheidenheid te vinden.
Het bos is momenteel favoriet bij wandelaars, hardlopers en fietsers. Ook fotografen leven zich nu graag uit in de buitenlucht: paddenstoelen en sfeerplaatjes zijn er in grote verscheidenheid te vinden. Foto: Actief Media

Populariteit wandelen krijgt extra impuls in coronatijd

BURGUM - Wandelen wint de laatste jaren aan populariteit. In 2016 waren het nog 10,5 miljoen Nederlanders (63 procent van de bevolking) die voor hun plezier wandelden. Dat is inmiddels gestegen tot 11 miljoen (65procent van de bevolking).

Dit blijkt uit de Kerncijfers die Stichting Wandelnet bijhoudt. Wat daar ook uit blijkt is dat wandelen op nummer één staat als het gaat om ondernomen activiteiten in de vrije tijd.

Meer mensen zijn gaan wandelen

De coronacrisis en de maatregelen die daarbij kwamen kijken, beperken mensen dit jaar in hun gedrag. Wandelen is een positieve uitzondering. Een peiling dit voorjaar en in de zomer laat zien dat 66 procent van de respondenten dit jaar méér is gaan wandelen. Er is zelfs een aanzienlijke groep mensen (43 procent) die dit jaar is begonnen met wandelen, terwijl ze dat voorheen niet of nauwelijks deden.

Vermijd drukte, zoek
rustige gebieden
en kalme tijden

Wandelen in de natuur blijkt zowel fysiek als geestelijk gezond te zijn. Frappant is wel dat veel mensen op dezelfde tijden en in dezelfde gebieden gaan wandelen, zodat het soms bijna file-wandelen wordt. Daarover wordt dan ook wel geklaagd door vooral natuurbeherende organisaties. Ook voor wandelen geldt dus: "Vermijd drukte en zoek rustige gebieden en kalme tijden om te wandelen."        

Ook afgelopen weekeinde was het druk in populaire wandelgebieden, maar volgens de natuurbeherende organisaties niet tè druk. Zo waren de parkeerterreinen in Appelscha vol, maar omdat het Nationaal Park Drents-Friese Wold groot genoeg is qua oppervlak, "verdwenen" de bezoekers als het ware tussen de bomen en de heidevelden.
Niet alleen wandelen is populairder geworden, ook hardlopen en fietsen wordt zienderogen populairder. Voor alle drie geldt dat bewegen in de buitenlucht zowel fysiek als geestelijk gezond blijken te zijn. Daar komt bij dat in de buitenlucht de kans op besmetting met het Covid19-virus veel geringer is dan binnen.

Bewegen in de buitenlucht
is nu zeker gezonder
dan binnen zitten