Thema van Fairtrade Week is Fair Fashion

BURGUM - Van 24 oktober tot en met 1 november is het weer Fairtrade Week. In deze week zetten organisaties, bedrijven, supermarkten, (wereld)winkels én Fairtrade Gemeenten eerlijke handel extra in de spotlights. Juist in deze onzekere tijd is het kopen van fairtrade producten belangrijk. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden hard geraakt door Covid-19. Bij supermarkten en (wereld)winkels zijn er tijdens de Fairtrade Week fairtrade producten in de aanbieding. Koop je een fairtrade product, dan draag je bij aan een eerlijkere wereld.

Fairtrade Gemeente trekt deze editie van de Fairtrade Week door het land om aandacht te vragen voor het thema Fair Fashion. Veel van de kleding die wij dragen wordt gekocht in fast fashion-ketens zoals Zara en Mango en in grote getalen geproduceerd in landen als Bangladesh en Vietnam. De arbeidsomstandigheden voor mensen in de kledingfabrieken waren voor Covid-19 al mensonterend. Lange dagen, zonder pauze en ver weg van huis en familie. Covid-19 heeft deze situatie alleen maar verergerd. Wil jij ook je garderobe verduurzamen? Kies dan vaker voor een kledingstuk welke is geproduceerd op een eerlijke en duurzame wijze voor mens en milieu. Vraag in jouw favoriete winkel naar het duurzaamheidsbeleid en welke eerlijke kleding zij al verkopen.

Tytsjerksteradiel draagt de titel ‘Fairtrade Gemeente’ en Achtkarspelen kan binnenkort deze titel aanvragen. Dat betekent niet alleen dat de gemeente zelf zoveel mogelijk fairtrade producten gebruikt, maar ook dat een groot aantal winkels en horecagelegenheden fairtrade producten aanbiedt.