Restauratie kerk en klokken in Nijega begonnen

NIJEGA - Deze maand is er begonnen met het restaureren van de kerk in Nijega. Ook de oude kerkklok zal uit de torenworden gehaald om te worden hersteld. Het betreft hier een van de oudste klokken die in Nederland en omringende landen te vinden is. De klok dateert van 1381.

Al een aantal jaren kunnen de twee aanwezige klokken niet meer geluid worden vanwege de ophanging. Bovendien vertoont de oudste klok slagschade en dient de klepel vervangen te worden. Om dit te herstellen zal de klok uit de toren gehaald worden en bij Royal Eijsbouts klokkengieterij in Asten worden hersteld.

De oudste klok stamt uit 1381 en is in 1893 in de toen bij de kerk gebouwde toren gehangen. De andere klok is in 1783 gegoten. Beide klokken hebben in een klokkenstoel bij de kerk gehangen, en zijn destijds in de nieuw gebouwde toren opgehangen.

1957: geldinzameling voor klok

In de Tweede Wereldoorlog zijn beide klokken door de Duitsers gevorderd. Na de oorlog is de oudste van de twee klokken teruggevonden en opnieuw in de toren gehangen. De tweede, grotere klok is helaas niet teruggekomen. Tot 1957 moest de kerk het met één klok doen. Maar dankzij een bijdrage van de inwoners van Nijega en De Tike kon er in dat jaar weer een nieuwe, zij het kleinere, tweede klok geplaatst worden.

Toen enkele jaren geleden bij inspectie bleek dat het niet meer verantwoord was de klokken te luiden, heeft het kerkbestuur besloten dat er een herstelplan moest komen. De Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen Noord-Nederland heeft hiervoor een plan gemaakt, waarbij door de klokkenadviseur een restauratierapport is opgesteld voor de klokken.

"In de Tweede Wereldoorlog zijn beide klokken gevorderd. Alleen de oudste is teruggevonden"

Omdat de oude klok een Rijksmonument is, kon subsidie aangevraagd worden voor de restauratie. De provincie Fryslân heeft het plan goedgekeurd en in 2019 is de subsidie toegezegd. Naast herstel van de luidklokken, zal ook het in de toren aanwezige uurwerk (1893) in oorspronkelijke staat worden hersteld. Naast deze restauratie van luidklokken en uurwerk worden ook aan de kerk en de toren de nodige herstelwerken uitgevoerd.

Bouwbedrijf Swart uit Eastermar zal de bouwkundige werkzaamheden uitvoeren en Vellema Hallum het uurwerk en de klokken, samen dus met Royal Eijsbouts in het Brabantse Asten.

De klok uit 1381, met een diameter van 88 centimeter, is maandagochtend 12 oktober uit de toren getakeld, melden de kerkrentmeesters van de kerk Opeinde-Nijega-De Tike.