De winnaar van Liet 2019: Sequens.
De winnaar van Liet 2019: Sequens. Foto: Met Linde fotografie

Finale van songfestival Liet uitgesteld door corona

LEEUWARDEN - De finale van Liet 2020 in poppodium Neushoorn in Leeuwarden op 6 november gaat niet door. Door het toenemende aantal coronabesmettingen en de nieuwe strenge maatregelen ziet het bestuur van Liet geen mogelijkheden om de finale nog veilig en volwaardig te kunnen organiseren.

“Wy sille alles op alles sette om Liet op in letter momint te organisearjen it kommend heal jier”, zegt Gerard van der Veer van Liet. De finale zou eerst wel gehouden worden in aangepaste vorm zonder publiek. Via een avondvullende live-uitzending op Omrop Fryslân televisie kon iedereen het dan toch volgen. In overleg met Omrop Fryslân en Neushoorn zoekt Liet nu een nieuwe datum voor de finale. “De dielnimmers hawwe harren sa ynspand de ôfrûne moannen. Liet wol se dat poadium biede dat se fertsjinje”, zegt Tjallien Kalsbeek van het productieteam van Liet.

De finalisten zijn inmiddels bekend. Het Friese publiek heeft de afgelopen twee weken via een digitale stemming 2433 stemmen uitgebracht. Dit zijn er ruim meer dan verleden jaar. Dertien acts waren nog in de race voor een finaleplaats. De twee acts met de meeste publieksstemmen zijn rechtstreeks door naar de finale. Dit zijn Janneke de Boer en Fegebart. Zij kregen samen meer dan 28% van alle stemmen. De andere zes finalisten zijn Douwe Dykstra, MOSKEN, Bokke en de Heidehippers, BANT, Volk!! en Sample Text. Zij zijn aangewezen door een selectiejury bestaande uit singer-songwriter Esther de Jong, radiopresentator Wim Brons en muziekdocent Willo de Bildt.