Oud papier blijft bij verenigingen

DAMWALD – Het inzamelen van oud papier blijft in de gemeente Dantumadiel een taak voor verenigingen en lokale organisaties. Dat is raadsbreed vastgesteld, na een CDA-voorstel over de Kadernota Grondstoffenbeleid.

"Dat geeft betrokkenheid bij verenigingen en milieu”

In 2019 ging nog 150 kilo restafval per inwoner naar de verbrandingsoven. In 2025 moet dit hooguit 30 kilo zijn. "Dit vergt gedragsverandering van de inwoners van Dantumadiel. Dus: beter scheiden van afval." Uit recente cijfers blijkt dat éénderde van het afval in de grijze container in de groene container had gemoeten. Dit leidt tot hogere afvoerkosten en hogere tarieven dan strikt nodig is.

In Dantumadiel dragen 18 verenigingen maandelijks zorg voor het inzamelen van oud papier: met name kerken, scholen en lokale verenigingen. "Dit geeft betrokkenheid in de dorpen bij de verenigingen en bij het milieu", aldus CDA-raadslid Sietse Hilverda. Om die betrokkenheid te behouden, moet de inzameling niet door de gemeente of door Omrin worden gedaan, besloot de gemeenteraad unaniem, maar via lokale organisaties in de dorpen.