"Sporthalbeheer moet beter"

KOLLUM - Het beheer van de gemeentelijke sporthallen in Noardeast-Fryslân kan en moet beter. Dat vinden alle raadsfracties in de gemeenteraad. Zij hebben onlangs uitgebreid antwoord gekregen van b. en w. op schriftelijke vragen. Daaruit blijkt onder andere dat de energiekosten de laatste paar jaar fors zijn gestegen.

Volgens raadslid Sjoerd Keizer (S!N) hebben diverse raadsleden klachten gekregen over het beheer van de sporthallen: "Slecht sleutelbeheer, flexibel en onduidelijk toezicht, extra energieverbruik, het ontbreken van of slechts beperkt toezicht en achterstallig onderhoud", staat in de schriftelijke vragen.

B. en w. antwoordden dat ze de afgelopen drie maanden geen klachten of opmerkingen van sportverenigingen of scholen hebben gekregen over het sporthalbeheer. Ze bevestigen de forse stijging van de energiekosten, maar een analyse van de oorzaak moet nog worden gemaakt. De stroomkosten waren in 2017 ruim 36.200 euro, in 2018 bijna 47.700 euro en in 2019 bijna 45.000 euro. De kosten voor het gas variëren ook sterk: ruim een ton in 2017, bijna 90.000 euro in 2018 en ruim 118.000 euro in 2019.

S!N-raadslid Sjoerd Keizer hoopt dat er een werkgroep kan worden gevormd van raadsleden en ambtenaren, om samen naar mogelijkheden voor een beter sportbeheer te kijken. Hij zegt zich bewust te zijn van het risico dat de raad zich teveel met de uitvoering van beleid bezighoudt. "Mar as der klachten binne, dan kinne wy dêr fansels wol oer prate."