Jan Buruma, schrijver en Fries om útens.
Jan Buruma, schrijver en Fries om útens. Foto: Chris Gottenbos Vakfotografie

Spannende boeken van oud-Tytsjerkster Buruma

Hij is al jaren Fries om utens, maar houdt de band met Friesland en zijn familie in het heitelân warm. In 2017 verscheen zijn debuutroman Bulgaars labyrint. Jan Buruma (54) werkt aan zijn nieuwe roman 'Het zwarte handboek', die over heksen gaat. De hoofdpersoon is Von Falckensteyn, een excentrieke archiefprofessor, die een document op Haïti zoekt.

Waarom speelt uw eerste boek in
Bulgarije?

Ik heb de afgelopen dertig jaar gewoond, gewerkt en gereisd in Oost-Europa. Dat begon met een penvriendschap in 1989, toen de Berlijnse Muur viel. Ik vond het erg boeiend hoe de Bulgaren de omslag maakten van dictatuur naar democratie.

"Omslag van dictatuur naar democratie vond
ik erg boeiend"

De paraplumoord op schrijver en journalist Georgi Markov in 1978 is een intrigerende, maar vergeten moordzaak uit de Koude Oorlog. Von Falckensteyn zoekt voor premier Angelov een document over die oude zaak en komt terecht in een Bulgaars labyrint, vandaar de titel van het boek.

Speelt Tytsjerk in uw boek een rol?

In dit boek niet, in een volgende roman misschien wel. Ik ga een serie romans schrijven over Von Falckensteyn. Ik heb in Tytsjerk een mooie tijd gehad, opgegroeid in een fijn gezin, mijn vader was metaalarbeider in een fabriek in Leeuwarden, mijn moeder was huisvrouw. Mijn zus en ik deden mee aan voordrachtwedstrijden. Bij een romanprijsvraag won ik niks, maar had de smaak van het schrijven te pakken.

Waarom die omslag naar Oost-Europa?

In mijn ouderlijk huis waren Leeuwarder Courant, Telegraaf, Journaal en Studio Sport verplichte kost. Mijn ouders vonden dat je moest weten wat er in de wereld gebeurde, op verjaardagen moest je daarover mee kunnen praten. Toen het communisme eind jaren tachtig van de 20e eeuw in elkaar stortte, zaten we aan de buis gekluisterd en verslonden de krantenberichten daarover. Ik heb later voor de Leeuwarder Courant diverse opiniestukken over Oost-Europa geschreven.

"Over Bulgarije én over
heksen zijn veel
onterechte vooroordelen"

Waarom gaat uw tweede boek over heksen?

Ik vind dat een boeiend thema. Over Bulgarije zijn veel onterechte vooroordelen. Bij heksen is dat net zo. In mijn nieuwe roman wil president Bertrand van Haïti zijn land moderniseren. De geheimzinnige heksenorganisatie Mouvement Occultaire ligt dwars, Bertrand vraagt Von Falckensteyn een heksendocument te zoeken. Een Amerikaanse heks helpt de archiefexpert. Vinden ze het document op tijd? Kunnen ze Haïti besparen voor de zoveelste ramp?
(https://janburuma.nl)