FNP-geldmoties 'sneuvelen'

BURGUM - Om de financiële reserves van Tytsjerksteradiel weer op het minimum afgesproken niveau van tien miljoen euro te krijgen, doet de gemeente er goed aan de aandelen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te verkopen.

Dat was de strekking van één van de drie moties van de FNP-fractie, donderdagmiddag in het eerste debat over de begroting voor volgend jaar. Ook de beide andere moties hadden dit doel. "Mar liquiditeit is net ús probleem", luidde het antwoord van FNP-wethouder Tytsy Willemsma. "Dat is foaral it driigjende strukturele tekoart op it sosjaal domein fan 3,5 miljoen euro!"

Ze ontraadde de moties van de FNP dan ook. Die trok één motie weer in, de 'VNG-motie' bleef, evenals een motie over het aflossen van uitstaande leningen. Beide werden verworpen. De 'VNG-motie' met 10 tegen 11 stemmen (twee raadsleden afwezig), de tweede met 8 tegen 13 stemmen.

Het was de eerste raadsvergadering over de begroting 2021. Donderdag 12 november volgt de besluitvormende raadsvergadering, opnieuw in De Ikker en zonder publiek. De begroting lijkt in grote lijnen 'overeind' te blijven, met bezuinigingen op het sociaal domein.