Autismegroep bij cbs De Paadwizer

OENTSJERK - Christelijke basisschool De Paadwizer in Oentsjerk begint binnenkort met een groep voor maximaal acht kinderen met autisme. De gemeente Tytsjerksteradiel steunt dit met ruim 59.000 euro voor vier schooljaren.

Na overleg met betrokken partijen is gekozen voor cbs De Paadwizer in Oentsjerk. Directeur van de Paadwizer Willy Jarir: "We zijn blij met het besluit van de gemeente. Het is belangrijk dat deze kinderen onderwijs krijgen dat bij hen past, in een kleine groep op een reguliere school en in de eigen gemeente. Een mooie stap naar onderwijs waar iedereen zoveel mogelijk mee kan doen."

Wethouder Andries Bouwman: "We zetten in op een betere aansluiting van onderwijs en zorg. Het doel is de kansen van kinderen met autisme te vergroten. En we willen minder individuele begeleiding vanuit jeugdzorg. We willen voorkomen dat deze kinderen thuis komen te zitten."

In de gemeente Tytsjerksteradiel stijgt het aantal aanvragen voor individuele begeleiding op school, met name voor kinderen met autisme. PCBO Tytsjerksteradiel heeft daarom samen met de gemeente en het Samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Friesland het initiatief genomen voor het opzetten van een groep voor kinderen met ASS-problematiek en een normaal intelligentieniveau, binnen een reguliere basisschool.

Naast ]de 59.200 euro voor vier schooljaren stelt de gemeente 44.000 euro beschikbaar voor de inzet van een gedragsdeskundige, ook voor vier jaar.