Leerlingvervoer met Jobinder slonk, maar WMO-vervoer nog veel meer.
Leerlingvervoer met Jobinder slonk, maar WMO-vervoer nog veel meer. Foto: Actief Media

Aandeel 'niet opdagers' relatief verdubbeld

DOKKUM - Het aandeel van klanten die zich hadden gemeld voor een ritje met Jobinder, maar niet kwamen opdagen (9,6 %), is het eerste halfjaar van 2020 ruim het dubbele van de streefwaarde voor dit jaar: vier procent.

Dat blijkt uit de halfjaarrapportage van Jobinder over dat eerste halfjaar van 2020. Om dit bij te kunnen sturen, is sinds 15 juni een e-kaartje ingevoerd, waarmee reizigers vooraf kunnen betalen.

Bovendien kan men per 1 juli contactloos per pin betalen. Het aantal 'no show-ritten' wordt mede veroorzaakt door het niet dragen van mondkapjes. Ook vertraging van de veerboten vanaf de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog naar de vaste wal heeft wellicht invloed. Wie een paar maal in korte tijd niet kwam opdagen na aanmelding, kan twee maanden als reiziger van Jobinder worden geschorst.

Ondanks het negatieve effect van de coronacrisis op het aantal Jobinder-klanten, noteert het bestuur een financiƫle meevaller over het eerste halfjaar van bijna 10.400 euro. Toch maakt het bestuur zich zorgen, omdat de kosten van het WMO-vervoer per 'beladen' kilometer stegen van 2,55 naar 5,47 euro. Het leerlingenvervoer werd ook duurder: van 0,88 naar 1,07 euro per 'beladen' kilometer. Jobinder streeft naar zoveel mogelijk gecombineerd openbaar vervoer, maar het aantal klanten daalde het afgelopen half jaar fors. (Door de coronacrisis sloten scholen en moesten veel mensen thuis werken). Hiermee werd Jobinder beperkt in het combineren van ritten.

Jobinder is de merknaam van drie soorten kleinschalig openbaar vervoer in noordoostelijk Friesland: leerlingenvervoer, WMO-vervoer en 'de Opstapper' voor ritjes in gebieden waar geen regulier openbaar vervoer rijdt.