Online Fossielvrije Livestream Event

LEEUWARDEN - De organisatie van het Fossielvrij Weekend was voornemens om in heel Noord-Nederland vele duurzame initiatieven in de kijker te spelen waar mensen fossielvrij naartoe zouden kunnen met fiets, bus of fossielvrij (deel)vervoer. Door de aangescherpte coronamaatregelen zijn – hoe jammerlijk ook – alle fysieke evenementen waarbij mensen samenkomen afgeblazen. Als alternatief nodigt de organisatie heel Nederland van harte uit om deel te nemen aan Het Grote Online Fossielvrije Livestream Event op 9 oktober 2020.

Dit programma wordt live gestreamd vanuit EM2 in Groningen en is opgedeeld in verschillende streams. Met dit diverse programma hoopt de Stichting Fossielvrije Weken niet alleen inspiratie te brengen rondom fossielvrijheid en duurzaamheid, maar ook het gedwongen thuiswerken wat te verlichten. Laat je inspireren tijdens de talkshow met Myra Eeken-Hermans, een lezing van Jan Rotmans, lunch gezond mee tijdens het lunchintermezzo of sluit aan bij de online VrijMiBo met Raynaud Ritsma. In de avond is er een Fossil Free Night Out met pubquiz: maak een team met je collega’s, vrienden of huis-, dorps- of klasgenoten en test je kennis over fossielvrije mobiliteit, thuiswerken, biodiversiteit, politiek en bekende Nederlanders.

Maak een team voor de pubquiz

Alle livestreams zijn via de website te zien. Wie zich aanmeldt ontvangt een mail met daarin alles wat je moet weten voor de dag vol inspiratie! Via de website kan je je ook aanmelden voor de pubquiz. "Doe dat zo snel mogelijk zodat je zeker bent van een plek!", waarschuwt de organisatie.

Movefit-app

Het hoofddoel van het weekend, het behalen van 1 miljoen fossielvrije of door thuiswerken uitgespaarde kilometers, staat nog steeds fier overeind. Wil je ook nog meedoen, download dan de Movefit-app via de website www.fossielvrijeweken.nl.

Programma

Het programma begint met een Fossielvrije Talkshow van 9.00 tot 10.30 uur (livestream vanuit EM2). Aanmelden voor de livestreams is niet nodig, maar wil je een link ontvangen vlak voor de start van elke stream dan kun je op de website je e-mailadres achterlaten.

De Fossielvrije Talkshow is een interactieve talkshow, gericht op bedrijven, overheden en organisaties waarbij koplopers aan het woord komen die laten zien welke fossielvrije oplossingen zij gevonden hebben die niet alleen uitstoot en geld besparen maar hen ook als organisatie veel voordelen bieden. "We gaan het gesprek aan over thuiswerken, het overschakelen naar een wagenpark op elektriciteit of waterstof en over hoe men met fossielvrije brandstoffen gebruik kan maken van het bestaande wagenpark. Ook kijken we samen met onze OV-partners naar hoe het openbaar vervoer ingezet wordt om bedrijven en organisaties bereikbaar te houden met de uitdagingen tijdens werkzaamheden aan de ringweg van Groningen, maar ook tijdens corona. Het Gronings rooster is een inspiratiebron voor elke stad."

Vanuit Centrum Duurzaam geeft Jan Rotmans (hoogleraar Transitiekunde Erasmus Rotterdam) een inspirerende lezing over de transitie die plaatsvindt in Nederland. Klimaatproblemen, grondstoffen, de voedselvoorziening, maar ook begrippen als democratie zullen aan bod komen. Deze transitie zal samenlevingsbreed gedragen moeten worden en zal zorgen voor radicale veranderingen in het leven dat we nu kennen. Want de mens als centraal punt van de wereld nemen? Dat is geen optie, daar zit een houdbaarheidsdatum aan. Jan Rotmans beschrijft hoe deze transitie van onderop gedragen wordt, hoe mensen zelf alternatieven ontwikkelen en uitvoeren.