De nieuwe windturbine bij Ternaard voldoet aan de verwachting.
De nieuwe windturbine bij Ternaard voldoet aan de verwachting. Foto: Ingezonden

Nieuwe windturbine van Stichting
Dorpsmolens Ternaard succesvol

TERNAARD - De nieuwe windturbine van Stichting Dorpsmolens Ternaard, bijna tien maanden in werking, heeft al tien maal zoveel stroom geproduceerd als de oude turbine gemiddeld in een heel jaar. Daarmee voldoet de turbine aan de verwachting het stichtingsbestuur.

"De wind was dit jaar gemiddeld ook sterker dan gemiddeld. Met name in februari heeft het uitzonderlijk veel gewaaid", merkt het bestuur op. "Plezierig is, dat hij ook bij geringe wind al draait, hij staat nauwelijks stil."

Wat tegenviel, is dat door de corona-epidemie de vraag naar elektriciteit sterk terugviel. De stroomprijzen daalden navenant. "Vooral maart, april en mei leverden ondanks de gemelde goede winden te weinig op. Jammer, dat dit juist plaatsvond in de maanden dat wij van start gingen. Intussen hebben de stroomprijzen zich goed hersteld en liggen nu weer boven ons kostenniveau."

De nieuwe turbine werd gefinancierd door inwoners van Ternaard en inwoners uit de nabije omgeving. Ook de vereniging Noordenwind (€ 80 mille) en een banklening van een ton via het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy, maakten aanschaf van de turbine mogelijk.

Het vermogen van de nieuwe molen is tien maal zo groot als van de vervangen turbine. Omdat de nieuwe ook hoger is dan de vorige, vangt hij meer wind. Daarom was de verwachting dat de turbine meer dan tien maal zoveel stroom produceert dan de oude. Dat komt dit jaar in elk geval uit.