Woningen aan de Roggemounewei 63-77 in Burgum, deels in de schaduw van berken.
Woningen aan de Roggemounewei 63-77 in Burgum, deels in de schaduw van berken. Foto: Actief Media

Burgumers: liever zon dan hoge bomen

BURGUM / BUITENPOST - Een aantal bewoners aan de Roggemounewei in Burgum zou graag zien dat de huidige berken in het groenperk voor hun erven worden vervangen door 'lager groen'. Want ze nemen dusdanig veel zonlicht weg op hun daken, dat de bewoners eventuele zonnepanelen momenteel als niet rendabel beschouwen.

Hierover is door één van hen in 2018 ingesproken in de raadsvergadering. Op aandringen van de raad beloofden b. en w. dat er "beleid op gevoerd zal worden." Inmiddels staat dit beleid in ontwerp 'op papier' (en op internet), maar de gemeenteraad heeft binnenkort het laatste woord. Dit betreft dan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel, maar in Achtkarspelen speelt deze kwestie ook.

In bestaande situaties worden (hoge) bomen niet gekapt, stellen b. en w. voor. In uitbreidingsplannen en herinrichtingsplannen wordt getracht nieuwbouw zó in te richten, dat zonnepanelen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. "Bij inpassing van bestaande bomen, elzensingels en dykswallen gaat het belang van de boom voor op het belang van de zonnepanelen", staat op pagina 81, bijlage 3 van de Duurzaamheidsagenda.

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel bespreekt de Duurzaamheidsagenda - volgens de huidige planning - in november opiniërend en in januari besluitvormend.