Toch extra geld reïntegratie

DAMWALD - B. en w. van Dantumadiel komen terug op een eerder doorgevoerde bezuiniging van bijna anderhalve ton per jaar op 'reïntegratie' (werklozen weer aan werk of andere activiteiten helpen). Aanleiding: de coronacrisis.

Mede vanwege de voor de economie beperkende maatregelen van de rijksoverheid wordt meer werkloosheid verwacht. Vandaar dat een aanvankelijke bezuiniging van 148.000 euro per jaar teruggedraaid moet worden, zowel voor dit jaar als voor de komende twee jaar. Dat hebben b. en w. voorgesteld aan de gemeenteraad van Dantumadiel. Die besliste er dinsdagavond 29 september over.

Als de prognoses niet bedriegen, kan Dantumadiel volgend jaar in totaal op het Sociaal Domein ruim 330.000 euro minder besparen dan eerder was gedacht.

Dit is vooral het gevolg van een te optimistische berekening voor huishoudelijke hulp. Er kunnen minder cliënten 'terug' van drie naar twee uur per week dan eerst was berekend. Dit is mede het gevolg van de coronacrisis. Hoe langer die aanhoudt, hoe geringer de besparing wordt op huishoudelijke hulp, melden b. en w. Dit leidt in 2021 vooreerst tot ruim 374.000 euro minder besparing dan waarop was gerekend.