DRACHTEN - Er komt zo snel mogelijk een 'plan van aanpak' voor de bestrijding van overlast door jeugd in het centrum van Drachten. Dat beloofde burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland aan de gemeenteraad, dinsdagavond 22 september.

Hij deed die belofte na mondelinge vragen van PvdA-fractievoorzitter Anton Pieters, en vervolgens ook van andere raadsleden. Het 'plan van aanpak' is mogelijk eind van week 39 (25 of 26 september) gereed, aldus Rijpstra. "Er wordt al een paar weken hard aan gewerkt, zowel door de politie als door medewerkers van de gemeente."

Pieters zei dat de overlast onder andere bestaat uit het afsteken van vuurwerk en het intimiderend rondhangen in het centrum. Burgemeester Rijpstra bevestigde de situatie. "Ik woon zelf in het centrum en hoor dat vuurwerk ook. Probleem is dan vaak: waar komt het vandaan?"

Rijpstra schrok van een mededeling van één van de raadsleden: een ouder van een jongen die door 'hangjeugd' zou zijn geslagen, zou van de politie het advies hebben gekregen geen aangifte te doen, om zo te voorkomen dat de naam van de aangever in een dossier wordt vermeld. "Dat ga ik met de politie bespreken. Het is niet de bedoeling dat het doen van aangifte wordt ontmoedigd!" zei Rijpstra.

Hij sluit het ophangen van camera's in het centrum van Drachten niet uit. De bezorgdheid van de PvdA werd breed gedragen in de raad. Gewaarschuwd werd ook voor drugshandel, niet alleen in het centrum van Drachten.