Directeur Stef Avezaat in de grote zaal van de Lawei.
Directeur Stef Avezaat in de grote zaal van de Lawei. Foto: Actief Media

Lawei-directeur: "Je kunt veilig naar het theater"

DRACHTEN - Lawei-directeur Stef Avezaat is heel stellig: "Je kunt hier echt veilig naar het theater. De bezoekers die geweest zijn, zijn heel positief over onze aanpak en blij dat ze weer naar het theater konden."

Gekleurde lijnen en vakken op de vloer en vlaggen met overeenkomende kleuren zijn het middel om te zorgen dat mensen niet massaal tegelijkertijd een zaal in- of uitlopen. "Die vlaggenparade is - met een knipoog - afgekeken van de strenge dames met vlaggen in Pyong-Yang in Noord-Korea", vertelt Avezaat. "Het zijn acteurs en actrices die op deze manier ook een beetje aan werk worden geholpen in deze crisis, net als de decorontwerper en -bouwer en de componist en de technici."

Het lastigste is nu nog niet het financiële aspect, vindt Avezaat. "Dankzij steun van zowel de gemeente Smallingerland, provincie Fryslân, als ook van het Rijk, houden we het hoofd dit seizoen wel boven water. Tenzij er een tweede golf komt en we weer moeten sluiten, zoals de eerste vier maanden."
De Lawei wordt door de rijksoverheid beschouwd als een groot theater met een bovenregionaal belang. Vandaar de extra financiële steun.

"We kunnen in de grote zaal nog steeds ongeveer 240 mensen ontvangen; maar dat is slechts een kwart van wat normaal uitverkocht is. Claudia de Breij treedt vijf maal uitverkocht op in de Roel Oostrazaal. Daar kunnen nu hooguit 120 mensen in, normaal 460."

Maar zeker niet alles is uitverkocht. "Het valt me eigenlijk een beetje tegen. We plannen steeds twee maanden vooruit. We tonen spoedig ook weer beeldende kunst: een expositie met werk van tekenaar en architect Joost Swarte 'en vrienden'. En de filmvertoningen lopen lopen erg goed door."

Avezaat vindt het "bizar, wat er nu gebeurt. Ik heb mijn hoop gevestigd op een goed werkend vaccin. Echt grote voorstellingen, zoals opera's, musicals en circus, zijn nu niet haalbaar. Verder kan alles weer, zij het met minder bezoekers. Vandaar dat het bijvoorbeeld het NNO tweemaal op één avond optreedt, samen met zangeres Elske de Wall." Zie ook: https://www.lawei.nl/