Besluit Centrumplan Buitenpost later

BUITENPOST - De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft zichzelf nog een maand extra gegeven om een besluit te nemen over de voorbereiding van een nieuw centrumplan voor Buitenpost. Er lagen donderdag drie moties (verzoeken aan b. en w.) en twee amendementen (wijzigingsvoorstellen) op tafel.

In het voorstel van b. en w. is sprake van het vervallen van een woon- of detailhandelsbestemming als een pand langer dan 24 maanden leeg staat. PVV-raadslid Harrie Graansma vroeg daar geen harde grens van te maken, gelet op eventuele planschadevergoeding.

CDA, CU en VVD bepleitten meer ruimte binnen het centrum van Buitenpost voor horeca en supermarkten. Ze vinden dat bestaande supermarkten in het dorp moeten kunnen groeien tot het door hen gewenste vloeroppervlak.

De FNP vindt dat het gevraagde voorbereidingskrediet van ruim 39.000 euro te veel is, zo lang niet zeker is wat een nieuw centrumplan voor Buitenpost de gemeente gaat kosten. Daarom wil de FNP het voorbereidingskrediet verlagen naar ruim elfduizend euro.

CDA, CU en GBA dienden samen een motie in, de eerder verrichte verkenning en berekeningen van een projectteam van gemeente, ondernemers en dorpsbelang Buitenpost bij het vervolg te betrekken, samen met concrete plannen te komen en die dan aan de raad voor te leggen. De ChristenUnie wil openbare gebouwen en diensten als bijvoorbeeld een bibliotheek zoveel mogelijk in het centrum krijgen. Een motie hierover trok de CU weer in.