Bart Helmholt in actie op de fierljepschans in Buitenpost, 1 
augustus. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app.
Bart Helmholt in actie op de fierljepschans in Buitenpost, 1 augustus. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

Bart Helmholt wil nog één keer vlammen

BURGUM - Het Nederlands kampioenschap fierljeppen op de schansen in Burgum zal zaterdag als vanouds een spannende tweestrijd worden tussen de Hollandse en de Fryske ljeppers. De ambitieuze Bart Helmholt hoopt nog één keer te pieken.

Er worden door de coronamaatregelen maar 250 toeschouwers toegelaten op fierljepaccommodatie 'De Jint'. Ze mogen alleen naar binnen als ze een uitnodiging op hun naam hebben van de ljeppers. Met Bart Helmholt, Age Hulder en de kersverse Friese kampioene bij de meisjes Pytrix Westra heeft Ljeppersklup Bergum drie troeven in handen. Grytsje Veltman (meisjes) is reserve. Hans Helmholt, voorzitter van Ljeppersklup Burgum, is blij dat zijn club het kampioenschap kan organiseren. "Na de corona-uitbraak is een enquête gehouden onder de ljeppers. De meerderheid wilde dat het Hollands, het Frysk en het nationale kampioenschap zouden doorgaan, ook al was het zonder publiek."
Bart Helmholt heeft een duidelijke ambitie. "Het kampioenschap nog een keer winnen en het Nederlands record van 22.21 meter verbeteren", zegt de meervoudig Frysk en Nederlands kampioen. Nu het nationale kampioenschap in Burgum is, maakt de 38-jarige Helmholt een eenmalige comeback. 'Herintreder' Helmholt moest een lange weg afleggen om zich te kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap. Hij promoveerde via de overgangsklasse naar de topklasse. "Ik heb alle wedstrijden voor het klassement moeten springen en minder gericht kunnen trainen. Dat was wel belastend, want ik herstel op mijn leeftijd minder snel." Na dit kampioenschap gaat hij weer verder als trainer-coach.
Het Nederlands kampioenschap begint zaterdag om 14.00 uur. Het wordt live uitgezonden door Omrop Fryslân.