Krater in de Museumtuin in Burgum.
Krater in de Museumtuin in Burgum. Foto: Pieter Dijkstra-Kody

Meteorietinslag bij Observeum Burgum?

BURGUM - Toen Melvin van der Veen, beheerder bij Observeum museum en Sterrenwacht Burgum, arriveerde ontdekte hij een krater in de museumtuin. "Wat was dit? Een meteorietinslag? Dat kan niet waar zijn. Een steentje uit het heelal, een vallende ster die op aarde terecht is gekomen?"

Als je op een heldere nacht naar de sterrenhemel kijkt kun je opeens een ‘vallende ster’ zien, een meteoor, een kortstondig lichtspoor aan de hemel, dat je ziet wanneer een brokje ruimte-puin op ongeveer 100 kilometer hoogte met een enorme snelheid (tot wel tientallen kilometers per seconde) in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. De meeste meteorieten verdwijnen in zee, het aardoppervlak is bijna voor driekwart bedekt met water en van het vasteland is minder dan drie procent bewoond door mensen. Dat een gevonden ‘steen’ ook ècht een meteoriet is, mag als een zeldzaamheid beschouwd worden.

Wilt u méér ontdekken over meteoren, vallende sterren en meteorieten? Breng dan een bezoek aan de nieuwe expositie in het Observeum, getiteld: 'Een meteoriet… of toch niet?' U kunt er vanaf 16 september na voorafgaande reservering via de website (www.observeum.nl) dagelijks - behalve op maandag - terecht tussen 13.00 en 17.00 uur en op vrijdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. U vindt het Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum.