Twee gemeenten, één warmtevisie

ACHTKARSPELEN / TYTSJERKSTERADIEL - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben samen één warmtevisie ontwikkeld. Daarin staat ruwweg beschreven hoe Tytsjerksteradiel in 2040 en Achtkarspelen in 2050 alle woningen en gebouwen binnen de eigen grenzen 'energieneutraal' willen krijgen.

Beide gemeenten willen zo snel mogelijk beginnen, maar eerst nog op beperkte schaal. Achtkarspelen heeft de dorpen Harkema, Buitenpost en Surhuisterveen als eerste op het oog. Tytsjerksteradiel kijkt in de eerste plaats naar Garyp, Ryptsjerk en bedrijventerrein Sumar. Van die zes projecten - maar ook van informatie en ervaringen van de omgeving - moet worden geleerd om daarvan te profiteren voor het vervolg in de rest van beide gemeenten.
Garyp loopt voorop in Nederland met het geheel elektrisch maken van de energievoorziening, mede dankzij het grote zonnepanelenpark bij het dorp.

In Ryptsjerk 'mikt' Tytsjerksteradiel op een 'klein collectief warmtenet'. Ook bedrijventerrein Sumar moet van een warmtenet worden voorzien.

In Harkema wil Achtkarspelen samen met particuliere woningeigenaren, woningcorporaties, de plaatselijke energiecoöperatie en Fryslân Duurzaam aan de slag. Gedacht wordt aan 'lage temperatuur'-systemen en ook hier het geschikt maken van woningen voor 'all electric'. Een soortgelijke aanpak geldt voor Buitenpost. In Surhuisterveen wordt net als in Ryptsjerk gestreefd naar een klein, collectief warmtenet.