Het fietspad naast de Mounewei tussen Twijzel en Twijzelerheide, met
LED-verlichting.
Het fietspad naast de Mounewei tussen Twijzel en Twijzelerheide, met LED-verlichting. Foto: Actief Media

'Veilige LED-lampen op fietspaden Achtkarspelen'

ACHTKARSPELEN - Een tweede deel van de fietspaden in Achtkarspelen wordt momenteel voorzien van LED-lampen in het wegdek. Aannemer Intertraffic Systems B.V. is er mee bezig. Een deel van de fietspaden was vorig jaar al met LED-lampen verlicht.

De spots gaan automatisch aan als het schemerig wordt en branden de hele nacht. Bij daglicht schakelen de lampen automatisch weer uit. Achtkarspelen kiest met LED-verlichting voor een duurzame oplossing die bovendien veilig en kostenbesparend is. Wethouder Max de Haan nam woensdag een kijkje bij de werkzaamheden aan het fietspad langs de De Rysloane in Harkema, waar aannemer Intertraffic Systems B.V. bezig was met de uitvoering.
In 2019 zijn bij fietspaden aan onder andere de Mounewei in Twijzel, de Boelenswei in Boelenslaan, de Feartswâl in Harkema, de Vierhuisterweg in Surhuisterveen, it Oast in Augustinusga en de Monnikeweg in Gerkesklooster LED-lampen in het wegdek aangebracht.

Wethouder De Haan over het resultaat tot nu toe: “De LED-ferljochting befalt ús tige goed. It soarget foar moai ferljochte fytspaden en it wichtichste is: weibrûkers binne te sprekken oer de feiligens op ús fytspaden. Wy geane no fierder mei it oanlizzen fan de ferljochting op oare lokaasjes yn ús gemeente.”

De komende maanden wordt LED-verlichting aangebracht op onder andere de volgende fietspaden: de Rysloane in Harkema, it Kleasterbreed in Drogeham, de Hamsterpein in Augustinusga, de Jisteboerewei in Kootstertille, de Bjirkewei in Twijzelerheide en de Kuipersweg-Lutkepost in Buitenpost. Daarnaast vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats aan de Blauhústerwei in Boelenslaan en de Blauwhuisterweg in Surhuisterveen.