Henk Kloosterman in de vernieuwde ontvangsthal van het Observeum in
Burgum. Voor hem de mythologische afbeeldingen van sterrenbeelden.
Henk Kloosterman in de vernieuwde ontvangsthal van het Observeum in Burgum. Voor hem de mythologische afbeeldingen van sterrenbeelden. Foto: Actief Media

"Ik kin nei njoggen jier yn bliidskip ôfskied nimme"

BURGUM - Henk Kloosterman uit Burgum kijkt tevreden terug op én vooruit naar het reilen en zeilen van stichting Observeum, het voormalige Streekmuseum plus sterrenwacht in Burgum. Hij was drie periodes van drie jaar voorzitter en dient daarom statutair het bestuur te verlaten.

"Mei bliidskip en ek wol in bytsje mei pine yn 't hert nim ik ôfskied. Ik ferwachtsje dat der meikoarten wol in opfolger is. Yn dy njoggen jier is it museum hieltyd wer fernijd. Dat giet de kommende jierren grif ek troch."

Voor de buitenstaander was de naamsverandering wellicht de belangrijkste. Van 'Streekmuseum en Volkssterrenwacht Burgum' maakte het bestuur een paar jaar geleden 'Observeum': samentrekking van 'observeren' en 'museum'. "In folle koartere en boppedat unike namme yn it Nederlânske museumlân", vertelt Kloosterman.

Maar er gebeurde veel meer, "tanksij de rom fyftich frijwilligers, fan wa't sa'n tweintich hiel aktyf binne, plus de behearders Melvin van der Veen (hjoeddedei) en Tones Meijer (foarhinne, no noch frijwilliger)." Wie een tijdje niet in het museum is geweest, valt meteen de vernieuwde entree op. Een cirkel op de vloer bevat twaalf mythologische sterrenbeeldafbeeldingen en de tussenwand daarachter is een verwijzing naar de (archeologische) geschiedenis van Burgum en omgeving.

De 'grote' zaal - voor filmvertoningen en andere bijeenkomsten - heeft nu niet alleen een enorme fotografische afbeelding van een deel van het heelal, maar ook is 'ons' planetenstelsel uitgebeeld, zowel aan de wand - op schaal - als op de vernieuwde vloer. Kloosterman: "Foar bern is dit hiel werkenber."
Tussen de grote zaal en de sterrenwacht is een kleine, permanente expositie ingericht over de bouwer van de telescoop, Bauke Miedema. Bijzonder is dat deze 'amateur' zelf de lenzen hiervoor sleep. De permanente exposities, over wonen en leven rond de Burgumer Mar in de steentijd, arme en rijke mensen in Burgum en omgeving en die over de Burgumer botenbouwer en schrijver Hendrik Bulthuis, worden voortdurend in details verbeterd en aangepast.

'Meteoriet? Of toch niet?'

Eind deze week gaat de nieuwe wisselexpositie open: 'Meteoriet? Of toch niet?' Daarin ongeveer zeventig, vooral kleine, meteorietstenen van verzamelaarster Anneke Idsardi uit Surhuisterveen, plus enkele van het museum zelf. Meteorieten zijn afkomstig uit de ruimte en dankzij moderne wetenschap enigszins te dateren (veelal miljoenen jaren oud) en ook qua locatie zoveel mogelijk geduid. Zo is er bijvoorbeeld een meteorietsteentje dat van Mars afkomstig moet zijn.

Digitaal planetarium

Tamelijk nieuw is het 'digitale' planetarium in een kleine koepel vlakbij de in- en uitgang. "It is ien fan ús lêste oanwinsten en o sa wichtich. Mei in berûne loft kinne de besikers net troch de kikers sjen. Dit planetarium hat dan in mearwearde foar de sjterrewacht. Yn ‘e lytse koepel kinne de gasten dan as it ware troch de wolken hinne sjen it hielal yn. De besikers komme faak ferheard út ‘e koepel wei: ‘Wat ynteressant’, sizze se dan", vertelt Kloosterman.