De jury aan het werk. V.l.n.r.: Piet Haaksma, Tamme Hoekstra, Rob Blanken, secretaris Marianne Henstra en Mascha de Lange.
De jury aan het werk. V.l.n.r.: Piet Haaksma, Tamme Hoekstra, Rob Blanken, secretaris Marianne Henstra en Mascha de Lange. Foto: Actief Media

Hoe jureer je ruim 500 foto's uit heel Nederland?

SURHUISTERVEEN - De Stichting Keunstkrite Twizel begon een aantal jaren geleden met een fotowedstrijd. De deelnemers dienden in Achtkarspelen te wonen. Maar het stichtingsbestuur wilde letterlijk en figuurlijk meer. Daarom werd het deelnemersgebied uitgebreid naar heel Noord-Nederland.

Dit jaar mochten de foto's in héél Nederland gemaakt zijn. Dat leverde ruim vijfhonderd foto's op, allemaal beoordeeld door de vier juryleden. Door met verschillende categorieën foto's en deelnemers te werken, wordt het beoordelen een stuk eenvoudiger. Dit waren de categorieën foto's: mens, natuur, dieren, abstract en fotoserie. Zo'n fotoserie moest passen binnen het thema van het Rondje Kunstzinnig van dit jaar: 'bespiegelingen'.

Behalve deze onderverdeling in foto's was er ook een verdeling in 'soorten' fotografen: amateurs, profs en jongeren tot en met 18 jaar. De eerste selectieronde gebeurde door de juryleden 'digitaal' op de computer, zonder onderling overleg tussen de juryleden. Daarbij vielen ongeveer 350 foto's af. Bijvoorbeeld omdat ze niet scherp waren, omdat de compositie tegenviel, of omdat ze niet vielen binnen de vermelde categorie.
Zo bleven er nog ongeveer 150 foto's over, ook weer verdeeld over de genoemde categorieën. Die werden door de jury op één avond allemaal bekeken in de galerie van beeldend kunstenaar Tamme Hoekstra in Surhuisterveen. Per categorie moest er minimaal één winnaar gekozen worden en zo mogelijk ook een nummer twee.

"Het niveau wordt elk jaar hoger", vindt juryvoorzitter Mascha de Lange. Dat gold dit jaar echter niet voor de inzending van de beroepsfotografen. De andere juryleden waren dit jaar: Rob Blanken, Piet Haaksma en Tamme Hoekstra. Op 26 september wordt - voor genodigden - de uitslag bekend gemaakt.