Gerda Nijdam, Anne-Marie Verhaar en Marije Epema zijn blij met het ruime, lichte pand waar Scauting nu gevestigd is.
Gerda Nijdam, Anne-Marie Verhaar en Marije Epema zijn blij met het ruime, lichte pand waar Scauting nu gevestigd is. Foto: Actief Media

Scauting coacht mensen met autisme nu vanuit Hurdegaryp

HURDEGARYP - Scauting is sinds april dit jaar gevestigd in een prachtig, licht pand nabij het station in Hurdegaryp. "In het gebouw waar voorheen de apotheek zat. De trein en bus stoppen hier voor de deur en er is volop parkeergelegenheid", zegt locatiemanager Marije Epema. Scauting helpt normaal- tot hoogbegaafde mensen met autisme verder in wonen, werken en leren.

Scauting is een organisatie met meerdere vestigingen in Nederland, waarvan twee in Friesland. "In Tjalleberd is een locatie en in 2018 werd een locatie geopend in Burgum. We begonnen in de Foarikker, verhuisden een half jaar later naar de Florynwei en betrokken dit voorjaar ons droompand in Hurdegaryp. Hier verwachten we lange tijd te blijven."
Scauting biedt ondersteuning aan mensen met autisme of autistische kenmerken. "Een diagnose hebben, is voor ons niet noodzakelijk", zegt accountmanager Anne-Marie Verhaar. Loop je vast - thuis, op school of op het werk - dan kunnen wij in gesprek gaan om te kijken of je iets aan ons hulpaanbod hebt."

Op de locatie aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp komen wekelijks ongeveer 35 deelnemers. "Alhoewel nu door corona vaak iets minder, omdat we meer afstand houden en een aantal van onze deelnemers thuis hulp krijgt omdat ze onder de risicogroep vallen," vertelt coach Gerda Nijdam.
De locatie beschikt over een keuken, een kantine en twee werklokalen. De ict-ruimte is ingericht met computers. De andere is geschikt voor het doen van creatieve activiteiten, denk aan schilderen, glas-in-lood maken, speksteen bewerken of bijvoorbeeld modelbouw.

Deelnemers - normaal- tot hoogbegaafd - komen hier allemaal met hun eigen doelstelling. "We leveren echt maatwerk. De een komt hier dagelijks, een ander komt eenmaal per week. De een komt om werkervaring op te doen, een ander voor ontspanning of om gelijkgestemden te ontmoeten. Tijdens het intakegesprek wordt de hulpvraag en het leerdoel besproken. Daaruit rolt een maatwerkplan", vertelt Marije Epema. Scauting heeft ook ambulante begeleiders die mensen met autisme of autistische kenmerken thuis begeleiden.
De begeleiders van Scauting werken met de zogenaamde OPA-benadering. OPA staat voor Oprecht Persoonlijke Aandacht. De jongste deelnemer is 14 jaar. De oudste 85. Het merendeel is tussen de 25 en 45 jaar, veel mannen maar ook een aantal vrouwen. "Bij onze coaching redeneren we altijd vanuit mogelijkheden. Veel van onze deelnemers willen ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze nodig hebben voor een beter toekomstperspectief. We werken met korte lijnen en kunnen snel schakelen. Wachttijden voor je hulpvraag hebben we niet. We gaan op zoek naar de talenten van onze deelnemers en proberen hen van daar uit een stap verder te helpen." Denk je dat Scauting iets voor je kan betekenen? Neem contact op.

Scauting, Focus op talent | Rijksstraatweg 10A, Hurdegaryp | 0511-745 097

Op de Rijksstraatweg 10A in Hurdegaryp, tegenover het 
treinstation, is sinds april van dit jaar de locatie van Scauting.