Pytrix Westra (tweede van links) ontvangt als winnares bij de meisjes een prijs van Commissaris van de Koning Arno Brok.
Pytrix Westra (tweede van links) ontvangt als winnares bij de meisjes een prijs van Commissaris van de Koning Arno Brok. Foto: Actief Media

Pytrix Westra Fries kampioene fierljeppen (m.)

WINSUM - De uit Burgum afkomstige fierljepster Pytrix Westra werd zaterdag Fries kampioene bij de meisjes. Ze was de enige met 'Burgum' als 'thuisbasis' die een hoofdprijs bemachtigde. Bij de mannen senioren haalde Bart Helmholt (Noardburgum) net niet de finale en viel Age Hulder (Burgum) met de vierde plaats net buiten de prijzen.

Pytrix Westra's verste sprong in de voorronde (14,57 meter) deed nauwelijks onder voor de beste sprong van de dames (14,59 meter van Maureen Poiesz uit Sneek) in de voorronde. Maar in tegenstelling tot de meisjes, verbeterden de dames zich in de finale wel, zodat Tessa Kramer (It Heidenskip) daar winnares werd dankzij 15,15 meter.

Verrassend winnaar bij de mannen werd Rutger Piersma (It Heidenskip), die met 20,01 meter in de finale ook de verste sprong van de dag noteerde en zo de felbegeerde 'Sulveren pols' won. Sytze Bokma uit Hindeloopen werd hier tweede dankzij 19,75 meter in de finale. Derde werd Bauke de Jong (Parrega), met 19,70 meter in de voorronde.

Bij de junioren was Rutger Haanstra (It Heidenskip) in de finale oppermachtig (18,30 meter). Minne Smit uit Winsum werd tweede dankzij 17,63 meter in de voorronde. Riemer Durk Krol (Heeg) werd derde met 17,33 meter.

Wisse Broekstra uit Tzummarum deed bij de jongens met zijn verste sprong van 18,28 meter in de voorronde amper onder voor de beste van de junioren en mocht zich daarom ook Fries kampioen noemen. Zijn 'naaste' concurrenten bleven ver achter: Wytse Steensma (Joure) werd tweede met 16,91 meter en Douwe Abma (Hommerts) derde met 16,30 meter. Ljeppers als Bart Helmholt en Age Hulder krijgen 19 september kans op revanche bij het NK Fierljeppen in Burgum.