Open Monumentendag Beetsterzwaag

BEETSTERZWAAG - Zaterdag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur is het Open Monumentendag in Beetsterzwaag. Het landelijke thema is ‘Leermonumenten’. Het programma is grotendeels buiten.

Hoofdonderdeel is een wandelroute van 2,5 kilometer (heen en weer vijf kilometer) met als beginpunt de Dorpskerk (Sint Martenskerk), Van Lyndenlaan 7 in Beetsterzwaag en als eindpunt de Sint Hippolytuskerk in de bossen van Olterterp. Beide kerken zijn opengesteld. De deelnemers ontvangen bij de start van de wandeling een brochure met achtergrondinformatie. In de Dorpskerk wordt verteld over de geschiedenis van de kerk en het orgel. Er zijn rondleidingen langs enkele graven en het Van Dam orgel wordt kort bespeeld. Bij zalencentrum de Buorskip (Vlaslaan 26, Beetsterzwaag) geeft het Fries Symfonie Orkest van 14.00 tot 16.30 uur elk half uur een mini-concert van tien minuten.

Aan het eind van de wandeling neem je een kijkje in de idyllisch gelegen Hippolytuskerk. Vanaf 12.30 uur tot 17.00 uur wordt doorlopend muziek gemaakt op het recent gerestaureerde Reil orgel. Voor bezoekers die slecht ter been zijn rijdt er tussen 13.30 en 16.30 uur een Jan Plezier heen en weer over de Van Harinxmaweg tussen Olterterp en Beetsterzwaag. Een ritje met deze paardentram is gratis, maar de capaciteit is beperkt. Een mondkapje is verplicht. In de Hoofdstraat zijn drie Rijksmonumenten open voor bezichtiging: het Lycklamahûs, Kunsthuis Syb (Hoofdstraat 70 ) en Projectruimte-Hoofdstraat 17 (het voormalige Grietenijhuis). Bij de Tropische Kas in de overtuin van het Lycklamahûs worden plantjes verkocht.