Derde fase ontwikkeling Alde Feanen

EARNEWALD - De derde fase van de herinrichting Alde Feanen is begonnen. Vier betrokken 'bestuurders' verrichtten vrijdagmiddag een gezamenlijke handeling bij het laatste op diesel draaiende gemaal in Fryslân. Dit zal worden vervangen.

Op vrijdag 4 september markeerden de samenwerkende partijen en gebiedscommissie de start van het werk. De feitelijke starthandeling was bij dat laatste op diesel draaiende gemaal. Dat was een klusje voor gedeputeerde Douwe Hoogland, Aaltje Rispens (voorzitter gebiedscommissie Alde Feanen), Jan van Weperen (dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân) en Jeltje van der Meer-Kooistra (vice-voorzitter van It Fryske Gea).

De komende jaren wordt bovendien onder andere gewerkt aan natuurontwikkeling voor Natura 2000 en Natuurnetwerk Nederland en aan recreatieve maatregelen, zoals wandelpaden, een vogelkijkhut en een strandje bij de Panhuyspoel.

Gebiedscommissie

De gebiedscommissie Alde Feanen maakte in opdracht van provincie Fryslân en in samenwerking met de streek, It Fryske Gea, Wetterskip Fryslân, gemeenten Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden plannen voor de herinrichting Alde Feanen.

400 hectare moeras

De afgelopen jaren is het speelbos Pettebosk en 400 hectare moerasgebied ten noordoosten van Earnewâld aangelegd en is het
LIFE-project Booming Business uitgevoerd, ter verbetering van natuur, waterkwaliteit en bevaarbaarheid in het Nationaal Park.