Een deel van de initiatiefgroep De Warren Natuurlijk Groen. Op de 
achtergrond de Langelaan.
Een deel van de initiatiefgroep De Warren Natuurlijk Groen. Op de achtergrond de Langelaan. Foto: Marchje Andringa

"De Warren voor natuurvriendelijke landbouw"

BURGUM - Negen organisaties en een particuliere eigenaar hebben samen een plan ingediend bij de gemeente Tytsjerksteradiel: 'De Warren natuurlijk groen'. Ze bepleiten natuurvriendelijke landbouw in het gebied ten westen van de Sintrale As, waar de gemeente jarenlang woningbouw had gepland. Juli vorig jaar besloot de gemeenteraad met één stem meerderheid om dit woningbouwplan te schrappen.

Door Gerrit van der Meer

Het gebied De Warren wordt doorsneden door de Langelaan. Het kleinste deel, oostelijk van de Langelaan, wil de initiatiefgroep inzetten voor gemeenschapslandbouw: voedselproductie op natuurvriendelijke wijze ten behoeve van de naaste omgeving, en met inzet van mensen die elders moeilijk aan de bak komen.

Hogere waterpeilen

Het gebied westelijk van de Langelaan wil de initiatiefgroep behouden als landbouwgebied, met dien verstande dat hier en daar het waterpeil zou moeten worden verhoogd én dat pachtcontracten van één jaar worden omgezet naar periodes voor zes of twaalf jaar.

Dit om het natuurvriendelijke karakter van de beoogde landbouw voor langere termijn vast te leggen. Het doel: minder intensieve landbouw, kruidenrijk, verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen glyfosaat en neonicotinoïden, grotere verscheidenheid van vlinders, libellen en vleermuizen.
In het oostelijke, kleinste deel met de 'gemeenschapslandbouw' wil de groep een schuur of 'bedrijfsgebouw' plaatsen, geschikt voor meerdere doelen: als werkschuur, als verkooppunt voor streekproducten, als rustpunt voor fietsers en wandelaars en als startpunt voor begeleide excursies. Hiertoe dient ook een educatieve route te worden ontwikkeld.
Dit alles tegen de achtergrond dat de biodiversiteit in Friesland, Nederland (en elders) snel afneemt, de veenbodem daalt, het klimaat merkbaar verandert en "de landbouw moet omschakelen naar minder intensief en meer natuurinclusief; een tijd waarin rust, ruimte en stilte meer gewaardeerd worden."

De negen organisaties die zich achter het plan opstellen zijn: Fûgelwacht Burgum, vereniging Noardlike Fryske Wâlden, It Fryske Gea (eigenaar van enkele pingo's in het gebied), de Friese Milieufederatie, Karakteristyk Tytsjerksteradiel, Niemand aan de zijlijn!, Doarpswurk Fryslân, Landschapsbeheer Friesland en Platform Friese Rassen en Gewassen. Ook eigenaar van de Sluiterspoel Romkje de Hoop schaart zich achter het plan, dat bovendien instemming heeft van de dorpsbelangen van Burgum en Suwâld.

Het plan wordt donderdagavond 10 september aan de gemeenteraad gepresenteerd in het 'iepen poadium'. De raad besluit er wellicht donderdag 17 september over. De raadsfracties in Tytsjerksteradiel zijn inmiddels allemaal geïnformeerd.

Op de foto een deel van de initiatiefgroep, op de hoek van de Langelaan en de Monnikenweg. V.l.n.r.: Elma van Lier, Eelco Geerligs, Jan Geert van Diepen, Eddy Westra, Theo Claassen, Harm Hooiveld en Simon Meinema.