Het echtpaar Sjouke en Neeltje Starkenburg en burgemeester Johannes Kramer in de voorkamer.
Het echtpaar Sjouke en Neeltje Starkenburg en burgemeester Johannes Kramer in de voorkamer. Foto: Actief Media

Echtpaar in Kollum 70 jaar getrouwd

KOLLUM - Zaterdag 5 september vierde het echtpaar Sjouke Starkenburg (93) en Neeltje Starkenburg-Koree (91) het 70-jarig huwelijk. Dat gebeurde in het geboortehuis van Sjouke, Voorstraat 12 in Kollum. Daar woont Sjouke al zijn hele leven en het paar al 70 jaar.

Het paar heeft tien kinderen: zeven dochters en drie zonen, 25 kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Allen zijn in leven en gezond. "Ien jonge is autistysk, dy kin himsels net rêde", vertelt mevrouw Starkenburg.

Er was vorige week geen groot feest, vanwege het coronavirus, maar wel veel aanloop, vooral van fotografen, verslaggevers én van burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân. Bovendien kreeg het paar een vaas met bloemen van het koninklijk huis. "Dat hadden we niet verwacht!" zegt Sjouke Starkenburg.

Hij had een eigen constructiebedrijf in de werkplaats bij huis, met (tot) tien man personeel.. Zijn jongste zoon heeft dit bedrijf nu, op het bedrijventerrein in Kollum. Zodoende kon de werkplaats bij de woning worden getrokken.

Maar dan nog is het huis te klein voor een groot feest. Dat volgt misschien volgend jaar, als hopelijk het coronavirus voldoende bestreden is. Zaterdagavond kreeg het paar van de kinderen een etentje aangeboden.