Op de voorgrond het betreffende perceel Botniaweg 6 aan de 
noordwestkant van Marrum.
Op de voorgrond het betreffende perceel Botniaweg 6 aan de noordwestkant van Marrum. Foto: Ingezonden (Rienk Wagenaar)

Wellicht geen tweede biovergister in Marrum

MARRUM / LEEUWARDEN - Stichting Duurzaam Marrum en Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk zijn ingenomen met het voornemen van het college van Gedeputeerde Staten (GS), de vergunning voor een tweede biovergister in Marrum in te trekken. De vergunningen dateren uit 2008 en 2011. Daar is al te lang geen gebruik van gemaakt, vinden GS.

Het gaat om de locatie Botniaweg 6 bij Marrum. De intrekking van de vergunning is nog niet definitief. Het is een voornemen, waartoe op 1 september besloten is. Er moet eerst een ontwerp-besluit ter inzage gelegd worden. Daartegen kunnen zienswijzen worden ingediend. Daarna volgt een definitief besluit, inclusief reacties op de ingediende zienswijzen. Tegen dat definitieve besluit is nog beroep mogelijk.

In Marrum bestaat vrees voor geur-,
geluid- en verkeershinder door deze - tweede - biovergister bij het dorp. Vandaar dat stichting Duurzaam Marrum en Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk bij de provincie Fryslân hadden aangedrongen op intrekking van de vergunning. Het bestemmingsplan staat een mestvergister toe. "Zolang de vergunningen er liggen, blijft de vestiging van een biovergister voor de verwerking van 100.000 ton mest en co-producten per jaar mogelijk", meldt stichting Duurzaam Marrum.

Daarom drongen de betrokkenen bij de gemeente Noardeast-Fryslân aan op wijziging van het bestemmingsplan. "Uitlatingen van wethouder Berends van Noardeast-Fryslân laatst stemmen ons positief dat dit ook goed zal komen", schrijft stichting Duurzaam Marrum. Sinds 2019 is een industriële biovergister aan de zuidoostkant van het dorp gevestigd en in werking. Volgens stichting Duurzaam Marrum ondervinden omwonenden "behoorlijk veel geurhinder."