"Teveel zink in bodem sportpark"

BEETSTERZWAAG - Op en rond vier kunstgrasvelden in Opsterland is sprake van vervuiling door rubber korrels. Op sportpark De Boskfinnen in Beetsterzwaag zijn zowel in de toplaag als in de waterbodem "sterk verhoogde gehalten aan zink" aangetroffen, boven de zogeheten interventiewaarden.

Dat concludeert ingenieursbureau MUG op basis van bodemonderzoek in opdracht van de gemeente Opsterland. Het bureau adviseert na te gaan of op sportpark De Boskfinnen sprake is van "humane risico's" en om op korte termijn een risicobeoordeling uit te voeren.
"Overwogen dient te worden om ook aanvullend onderzoek te verrichten ter plaatse van de sportvelden in Lippenhuizen ('Kobunder') en Gorredijk (sportpark Kortezwaag). Daarnaast adviseren wij om op korte termijn maatregelen te treffen en verspreiding van rubber infill (korrels; red.) vanaf het kunstgrasveld te voorkomen. Hierbij valt te denken aan het aanbrengen van kantplanken langs het (kunstgras-)veld."

In Lippenhuizen zijn in de grondmonsters licht verhoogde gehalten aan minerale olie en zink aangetoond. Ook in Gorredijk is sprake van een licht verhoogd gehalte aan minerale olie in de bodem. Dit geldt in Bakkeveen slechts voor één monster.