FNP: vragen over "ûnrêst yn Bûtenpost"

BUITENPOST - Aan de vernielingen en dierenmishandeling in en bij het dierenverblijf van het Nordwin College in Buitenpost, ruim een week geleden, gingen al een tijd klachten vooraf uit dezelfde buurt. Dat schrijft FNP-raadslid Tjibbe Brinkman, die hierover schriftelijke vragen heeft gesteld aan b. en w. van Achtkarspelen.

De gemeenschap was 'skokt' volgens Brinkman na het 'ferskriklike barren' op het Nordwin College in Buitenpost. Naar verluidt waren de daders drie kinderen van zeven tot tien jaar van Syrische afkomst. Volgens Brinkman spelen er al "folle langer" problemen met Syrische gezinnen in deze buurt. Hij noemt voorbeelden: het gooien van stenen en modderkluiten op koeien, honden, katten en vogeltjes, het slaan met stokken op mensen (kinderen) en dieren, het in de rondte slingeren van katten aan hun staart. Buurtkinderen worden constant bedreigd, goederen en planten in de buurt worden meegenomen, schuttingen vernield en auto's beschadigd. In de buurt zijn mensen die beveiligingscamera's hebben aangeschaft, aldus Brinkman.

Het raadslid wil weten of b. en w. van Achtkarspelen op de hoogte waren van de klachten en wat hiermee is gedaan. Ook wil hij weten wat er wordt gedaan om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen, "by takomstige nije statushâlders dy't út probleemlannen komme."

Omdat de drie daders van de gebeurtenissen op het terrein van het Nordwin College nog geen twaalf jaar zijn, wordt geen vervolging ingesteld, maar getracht hulp te bieden.