Bestuursvoorzitter Teije Dijk van de Wâldsang met de afzwaaiende dirigent en koperdocent Bienze IJlstra (rechts).
Bestuursvoorzitter Teije Dijk van de Wâldsang met de afzwaaiende dirigent en koperdocent Bienze IJlstra (rechts). Foto: Ingezonden

Bienze IJlstra neemt afscheid van de Wâldsang

BUITENPOST - Op donderdag 27 augustus nam Bienze IJlstra, dirigent en koperdocent, afscheid van cultuurcentrum de Wâldsang. Na ruim 46 jaar lesgeven gaat hij met pensioen. Tijdens de Algemene Ledenvergadering in Buitenpost werd hij toegesproken en bedankt door bestuursvoorzitter Teije Dijk.

Al tijdens zijn vooropleiding gaf Bienze lessen bij de Wâldsang. Daar zagen ze het helemaal met hem zitten. Dan belde directeur Jitze Nicolai weer op, met de vraag of hij even les wilde komen geven. Want er waren veel leerlingen en weinig goede docenten. Geen wonder dat de jonge Bienze er na zijn opleiding al meteen een aanstelling kreeg als koperdocent.

Ondertussen had Bienze als dirigent een aantal Brassbands en Fanfares onder zijn hoede waaronder Brassband Oenkerk A, Brassband de Wâldsang uit Buitenpost en de Fanfare Joost Wiersma uit Jistrum. Hij haalde goede resultaten. Met de Wâldsang werd hij eind jaren tachtig meerdere malen eerste in de kampioensdivisie. Later richtte Bienze het Koperensemble van de Wâldsang op, was hij dirigent van Brassband Feanwaldsterwal, Fanfare de Bazuin uit zijn woonplaats Augustinusga en Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen. Binnen muziekschool de Wâldsang was Bienze jarenlang coördinator van de HaFaBra afdeling. Door bezuinigingen verdween de muziekschool in 2014.

De afgelopen zes jaar gaf hij lessen als ZZP-er bij cultuurcentrum de Wâldsang. Naar volle tevredenheid, samen met een aantal jonge collega’s. Aan hen kan hij de vele koperactiviteiten met een gerust hart toevertrouwen. Ook op de basisscholen bijvoorbeeld. Want muziekonderwijs voor alle kinderen, plezier beleven aan muziek, dat vindt Bienze belangrijk. Hij sluit niet uit dat hij hier nog wel eens aan mee zal werken.