De Kerkstraat in Buitenpost.
De Kerkstraat in Buitenpost. Foto: Ingezonden

Toekomstbestendig centrum Buitenpost

BUITENPOST - In het centrum van Buitenpost is het winkelaanbod aan het 'krimpen'. Eigenaren van leegstaande winkelpanden stelden de vraag aan de gemeente Achtkarspelen of zij de bestemming van hun pand mogen wijzigen, bijvoorbeeld naar een woonfunctie.

“We begrijpen de vragen van de ondernemers. Wat we gezamenlijk willen is een bereikbaar, aantrekkelijk en toekomstbestendig centrum in Buitenpost”, aldus wethouder Harjan Bruining. De gemeente heeft adviesbureau DTNP gevraagd een centrumvisie op te stellen. Hierin is de afgelopen maanden beschreven wat de beste afbakening van het centrumgebied is en welke functies wenselijk zijn.
Samen met een projectgroep (gemeente, ondernemersvereniging, plaatselijk belang, ondernemers, makelaars en bewoners) is er een inventarisatie gemaakt. Aanvullend zijn er individuele gesprekken gevoerd met ondernemers, eigenaren, ontwikkelaars en vertegenwoordigers van het verenigingsleven met veel lokale kennis over of grote belangen in het centrum. Er is ook een online enquête uitgevoerd om alle overige ondernemers in het centrum, én winkeliers daarbuiten, de kans te geven hun wensen en visie op het centrum van Buitenpost kenbaar te maken.

De centrumvisie wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Op 17 september wordt deze in de raad behandeld.