Erepenning redder

KOLLUM - Vrijdag 21 augustus ontving de heer Hindrik Tabak (28) uit Ureterp een Koninklijke Onderscheiding. Uit handen van locoburgemeester Esther Hanemaaijer kreeg Tabak de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Tabak ontving deze onderscheiding vanwege een reddingsactie op 20 november 2019 in Kollum.

Op die bewuste dag reed Tabak rond 18.00 uur langs de Tolhuis in Kollum. Het was donker en de rijomstandigheden waren gevaarlijk. Het zicht werd ernstig beperkt door zeer dichte mist en de temperatuur lag net onder het vriespunt. Terwijl hij langs de Trekvaart in Kollum reed zag hij twee auto’s met alarmlichten en beide bestuurders gebaarden hem te stoppen. Toen Tabak stopte en uitstapte zag hij in de Trekvaart nog net een auto boven het water uitkomen. Daarin zat de 82-jarige mevrouw Frieling uit Kollum, zij was niet bij machte de auto te verlaten maar zij had met een lifehammer het autoraam al stukgeslagen.
Tabak sprong in het ijskoude water, zwom naar de auto toe en haalde mevrouw Frieling eruit. Hij was net op tijd, nadat hij haar nog maar net uit de auto had gehaald, zonk de wagen helemaal naar de bodem. Samen met de omstanders hielp hij haar op de kant en gingen ze naar de dichtstbijzijnde boerderij waar het slachtoffer onder de warme douche werd gezet. De hulpdiensten namen daarna de zorg voor het slachtoffer over.