Wetterskip vervangt gemaal Rijperkerk

RYPTSJERK - Wetterskip Fryslân vervangt gemaal Rijperkerk door een nieuw gemaal. De huidige bemalingsinstallatie is 35 jaar oud en heeft het einde van de technische levensduur bereikt. Het nieuwe gemaal wordt op een andere locatie, dichtbij de sluis, gebouwd. Zo kan het oude gemaal tijdens de bouw van het nieuwe gemaal het gebied blijven bemalen. Om zo het overtollige water af te voeren.

Gemaal Rijperkerk zorgt voor een goed waterpeil en bemaalt een gebied van in totaal ongeveer 1.700 hectare. De maximale bemalingscapaciteit van het huidige gemaal is 140 kuub (140.000 liter) water per minuut. Het nieuwe gemaal is naar verwachting eind 2021 klaar om de polders rond de dorpen Ryptsjerk, Mûnein, Tytsjerk en Hurdegaryp te bemalen. "Met het nieuwe gemaal kunnen we in de toekomst het water in deze polders beter op peil houden", aldus Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân.

Wetterskip Fryslân besteedt aandacht aan vismigratie. Bij de keuze van de pompen van gemalen houdt het waterschap rekening met de vispasseerbaarheid. Het gemaal Rijperkerk krijgt dan ook een visvriendelijke vijzel, zodat zoveel mogelijk vissen ongeschonden van de polder naar de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) kunnen zwemmen. Voor de instroomopening van de installatie komt een automatische krooshekreiniger. Deze verwijdert materiaal uit het water, zoals takken en plantenresten, en voorkomt zo verstoppingen. Aannemer Jelle Bijlsma bouwt het nieuwe gemaal Rijperkerk.